Ravaszságok 

Direkt és indirekt fűtés általában és a főzőüstöknél

Szerző: BE | Dátum: 2009-11-12 11:59:26

A direkt és indirekt fűtés között a legnagyobb különbség, hogy az indirekt eljárásnál valamilyen közvetítő közeget akalmazunk a hőforrás és a fűtendő étel között. Anélkül, hogy erre külön figyelmet fordítanánk indirekt fűtést használunk egy sütőkemencében, egy frituban, egy kombipárolóban, egy vízfürdőn, stb. Itt a közvetítő közeg a levegő, az olaj és a gőz. Direkt fűtés történik például a gáztűzhelyen, a rostlapokon, kontaktgrillben, stb. Ha direkt fűtést használ, nagyon oda kell figyelnie a fűtés intenzitására, és vagy keverni kell az ételt.

Ételfőzőüstök

Figyeljen az "In" szócskára

Ételfőző üstök esetén három alapvető fűtési mód lehetséges. Az első a kisnyomású gőz minden hátrányával, de egy fontos előnnyel: a fűtés indirekt, elég nehéz benne leégetni az ételt. A másik két lehetőség a gáz és az elektromos áram. Az üst falát mindkét utóbbi esetben vagy direkt hevítjük (gázégővel vagy elektromos fűtőbetétekkel), vagy egy duplikatúrán keresztül, ami tulajdonképpen még egy üst az főzőüstön kivül. Ezt (célszerűen sótalanított) vízzel részben feltöltve és ezt a teret fűtve gőzt kapunk, és hasonló hőközlési módot érünk el, mint a gőzzel fűtött berendezések esetében.

Belátható, hogy az indirekt esetben a dupla köpeny, a köpeny armatúrái (csapok, szintjelző, biztonsági szelep, vezérlés) jóval több alkatrészből épített és jóval bonyolultabb szerkezetek, mint a direkt üstök. Ez indokolja a tetemes -akár 30-50%os-árdifferenciát a készülékek árai között. Ha Ön (kisarkítva) nem csak vizet szeretne forralni, esetleg teát főzni, (mert arra sokkal jobb és olcsóbb gépek, gépeink léteznek) akkor a készülék kiválasztásakor a szokásos szempontok (paraméterek, márka, alkatrészellátás, szerviz, garancia, referenciák, ár, ár-érték arány, presztízs, stb.) mellett figyeljen tehát az "in" szócskára a specifikációban, az "I" betüre a típusban és ha nem lát ilyet, kérdezzen rá!

Még kényesebb igények és felhasználási területek esetére léteznek (nálunk is) szabályozott fűtéssel és keverőművel ellátott (ICOS, AMBACH), vagy speciálisan elosztott fűtéssel rendelkező típusok (FRIMA) akár túlnyomással kombinálva.

főzőüst, fűtés