Ravaszságok 

Elszívóernyők és mikronok

Szerző: BE | Dátum: 2009-12-16 14:59:31

Az alábbiakban idemásolunk egy részletet egy jónevű gyártó pr. anyagából az elszívóernyők por, illetve zsírleválasztási hatásfokával kapcsolatban:

…8 mikron felett 95%-os leválasztási hatásfokkal…. 

A szövegből ügyesen hiányzik a zsír szócska a leválasztási szó elől.

Ugyanezen anyag tartalmazza az alábbi (leválasztási hatásfok) görbéket:

(Kék színnel jelölve a gyártó KSA zsírszűrő betéteinek értéksora, a többi szín más ernyők leválasztási görbéje).

A diagramokon igen jól látható az 1-3  mikron környéki leválasztási hatásfok értéke, ami jó  közelítéssel nulla és ez MINDEN más gyártmányra is vonatkozik.

A görbék szerint kétségtelen a 95 % leválasztási hatásfok a 8 mikron körüli szemcseméret esetén, azonban van egy bökkenő: a konyhaüzem nem faüzem és nem fűrészport, hanem zsír és olajgőzöket, füstöt kell elszívni, illetve leválasztani. Ezek a szemcsék azonban maximum 1 mikron méretűek.  

Por méretek mikronban:

por-baktérium             10 - 1

füst                              1 - 0,1

vírus, olaj füst             0,1 - 0,01

A zsír és olajgőzök (nem beszélve most elektrosztatikus, vagy UV megoldásokról) alapesetben kondenzációval választhatók le. Ez pedig akkor hatásos, ha a felület (betét és ernyő belső fala) hideg, amelyre lecsapódhat. Ez a felület pedig akkor hideg, ha megfelelő mennyiségű elszívott levegővel (vagy extrém esetekben –például amerikai steakházakban, vagy a budapesti Four Seasons Hotelban) - belülről vízpermettel) hűtjük. Következésképpen minél kevesebbet szívunk el, annál melegebb a felület és annál rosszabb a kondenzáció.

A hagyományosan és általánosan használt ütköztetéses labirintszűrők 30-40 Pa nyomásesésnél 0,8 m/s légsebesség környékén azonban valóban képesek 95 %-os ZSÍR  leválasztásra az alábbi diagram szerint:

Az optimális leválasztás a labirintszűrőre vetített 0,8 m/s légsebesség környékén van.

Ezt az állapotot megfelelő méretezéssel és megfelelő számú vakszűrő beépítésével elő lehet ás elő is kell állítani a hagyományos ernyők esetén is.

elszívóernyők