Ravaszságok 

Hogyan válasszunk jéggépet?

Szerző: A Hotex csapat | Dátum: 2010-02-03 11:02:17

Számos esetben a nem megfelelően kiválasztott jéggép nagy fejfájást okoz a használójának, így összeszedtük a legalapvetőbb tényezőket, amelyekre érdemes odafigyelni választás előtt.

A jéggép tartályának tárolókapacitása

Jéggépeknél a gyártott jég minőségén és napi gyártókapacitáson kívül fontos paraméter a jégtároló kapacitás is. Különösen akkor, ha a jég felhasználása lökésszerű, például ez néhány késődélutáni vagy esti órára koncentrálódik. Hiába tud például egy gép 48 kg jeget legyártani 24 óra alatt, ha a tárolókapacitása csak 10 kg. Ebben az esetben a személyzet 10 kg jéggel vág neki az estének, és óránként csak 2 kg friss jeget gyárt nekik a berendezés. (teli tároló esetén a gép automatikusan leáll)

Olvadékvíz elvezetése

A jéggépek tartálya nem hűtött, csak hőszigetelt. A jég lassan olvad, olvadékvíz keletkezik, amit a jéggyártás közben keletkező minimális mennyiségű öblítővízzel együtt el kell vezetni. A gépek kifolyása néhány centiméterrel a padlószint felett van, ezért a gép működtetéséhez az ivóvíz és elektromos csatlakozáson kívül padlószintű csatorna elvezetés is szükséges. Amennyiben a padlószintű csatorna elvezetés nem megoldható, ürítőszivattyús opcióval rendelkező gépet kell választani, illetve üzemeltetni. Az emelőszivattyú többletköltsége általában nem haladja meg a 15%-ot.

Lég- vagy vízhűtéses jéggép?

A jéggépek lég és vízhűtéses verzióban rendelhetőek. Árkülönbség általában nincs, de körültekintően érdemes választani. A léghűtéses gép a környezeti levegővel hűti magát hasonlóan, mint egy szokásos hűtőszekrény. Jóval kevesebb vizet fogyaszt, mint egy vízhűtéses gép, de a környezeti hőmérséklet emelkedésével és a kondenzátor szennyeződésével a jéggyártó kapacitás csökken, a fajlagos elektromos fogyasztás pedig nő. A gép fűti továbbá a környezetét, karbantartásigényesebb és picit zajosabb. A vízhűtéses készülék a hálózati vízzel hűti magát, emiatt több vizet fogyaszt, a melegvizet pedig a csatornába folyatja. A karbantartásigény kisebb, a gép halkabb, és jóval kevésbé érzékeny a környezeti hőmérséklet emelkedésére. Jól szellőző, klimatizált helyre a léghűtéses, míg zárt, meleg, esetleg poros (pl. szőnyegpadlós) helyre történő telepítés esetén a vízhűtéses verziókat ajánljuk.

Léghűtéses

» Scotsman ACM46AS Étjéggép
» Scotsman Modul rendszerű jégkásagép

Vízhűtéses

» Scotsman ACM46WS Étjéggép
» Scotsman Modul rendszerű jégkásagép

Jéggép karbantartás

A jéggépek belseje nedves, sötét és hideg, ez kedvez a különféle gombák és a "fekete" algák elszaporodásának. Ezért a gépeket 1-3 havonta érdemes alaposan belül is átmosni, karbantartani. Ennek munkaidő szükséglete alkalmanként 1-1,5 óra.

» 24/7 szerviz

A jéggép élettartama

A gépek annyit érnek, mint a szerviz és alkatrészháttér, ezért érdemes márkás, jó háttérrel és múlttal rendelkező gyártmányt vásárolni. Egy „noname” gép alkatrész és karbantartás nélkül kidobott pénz, míg egy jó minőségű, neves berendezés megfelelő karbantartással legalább 10-15 évig szolgálja tulajdonosát.

» Scotsman

» Jéggép kínálatunk

http://www.hotex.hu/webshop/data/media/product_code/363_kozepes.png

jéggép