Ravaszságok 

Tökéletes megoldások minden mosogatási feladatra

Szerző: Bartykowszki Gábor | Dátum: 2011-02-08 13:03:33

Megfelelő mosogatógép választásával és használatával a mosogatás gyorsabb, alaposabb, higiénikusabb és nem utolsó sorban költséghatékonyabb, a környezetet kevésbé terhelő megoldás a kézi mosogatásnál. Mosogatógép használatával kisebb létszámú mosogatószemélyzetre, kevesebb vízre és ezáltal kevesebb vegyszerre, energiára van szükség. Írásunkkal segítséget próbálunk nyújtani mindazoknak, akik mosogatógép vásárlás vagy csere előtt állnak. Segítünk, hogy a hatalmas piaci kínálatból ki tudják választani azt, amire valójában szükségük van.

Sokan nem is gondolnák, hogy egy mosogatási probléma megoldása milyen összetett. A pontos igények szakszerű felmérése nélkül lehetetlen optimális berendezést ajánlani egy-egy ilyen feladatra. Szándékosan írtuk, hogy optimális, hiszen véleményünk szerint ezen van a hangsúly. Egy napi néhány órát üzemelő berendezés esetén például a költségek szempontjából nem szükséges a legenergiatakarékosabb megoldásra törekedni, hiszen a berendezés beszerzésének többletköltsége talán soha sem térül meg. Egy erősen igénybevett berendezés esetén azonban nem lehet kérdés egy csúcstechnológiás, energiatakarékos készülék választása. Hasonló példát lehet hozni a mosogatási eredményre is: nem minden esetben van szükség –természetesen a kifogástalan higiénia mellett- az exkluzív vendéglátóhelyek prémiumigényeit is kielégítő csillogásra.  

A piacon rengeteg termék megtalálható. Azokat a berendezéseket nevezhetjük mosogatógépeknek, amelyek típusuktól függően teljesítik a német DIN 10510, 10511 vagy 10512 szabványok szerinti, mosogatási minőségre vonatkozó ajánlásokat. Fenti szabványok szerint a mosogatási eredménynek vizuálisan és bakteriológiailag is megfelelőnek kell lennie. 

Választás esetén talán a legfontosabb kérdés, hogy a kiválasztott gyártó és hazai forgalmazója rendelkezik-e a megfelelő támogatással, alkatrészellátással, képzett szervizháttérrel. Nem árt, ha a kiválasztott gyártó valóban gyártó, mert sokszor bizony csak gyűjtőnév alatt forgalmazott, bizonytalan eredetű terméket kínálnak megvételre. Az sem árthat, ha a megvásárolt berendezéshez a hazai forgalmazó kiesése vagy a gyártó típusváltása esetén is biztosított a szerviz és az alkatrészellátás. Egy hosszú heteken-hónapokon keresztül üzemképtelen berendezés még akkor is a legköltségesebb és legrosszabb megoldás, ha azt nagyon jó áron sikerült beszerezni.

A berendezés kiválasztása előtt fontos tisztázni az időegység alatt elmosogatni kívánt eszközök típusát, formáját, méretét, anyagát, mennyiségét, a napi üzemórák számát és eloszlását, az elvárt mosogatási és száradási eredményt. Ezek ismeretében az optimális berendezés, valamint a helyi építészeti adottságok felmérése után az elrendezés és a megfelelő kiegészítők (esetleges ki- és befutó asztalok, zuhanyok, kosarak és egyéb mosogatási logisztikai eszközök) köre is meghatározható. Végül, de nem utolsó sorban az elvárt mosogatási eredmény, a szennyeződések fajtája és a mosogatáshoz rendelkezésre álló nyersvíz összetételének ismeretében kiválasztható a vízkezelő berendezés (egyszerű kation cserés vízlágyító, kevertágyas vagy fordított ozmózisos(RO) teljes sótalanító berendezés), valamint a mosogató illetve öblítőszer is.

Megfelelő vízkezelési eljárás alkalmazásával a mosogatógépek élettartama növelhető, karbantartási gyakoriságuk és a vegyszerköltség csökkenthető, ráadásul a mosogatási eredmény is javítható. A vízkezelés általában nagyobb megtakarítást eredményez, mint a vízkezelő költsége.

Rosszul előkészített víz és nem megfelelő vegyszerezés esetén a világ legjobb gépe sem tud jó mosogatási eredményt elérni.

Bár a vízkezelés és vegyszerezés szorosan összefüggenek, a két területet általában két külön szakma fedi le. A mosogatógép gyártók illetve forgalmazók általában szakavatott partnerek bevonásával tudnak jó megoldást kínálni.  A tökéletes eredmény eléréséhez elengedhetetlen minden komponens ismerete. Vannak olyan mosogatógép gyártók is, melyek termékeik garanciáját bizonyos (általában sajátmárkás) vegyszerek használatához kötik. Az tény, hogy rosszul beállított, esetleg rosszminőségű vegyszerekkel képtelenek a berendezések megfelelően mosogatni, sőt bizonyos esetekben azok árthatnak is a gépeknek. Márkához kötni a garanciát azonban olyan, mintha X autógyártó előírná, hogy a garanciális idő alatt csak Y márkájú üzemanyagot lehet tankolni az általuk gyártott járművekbe.          

A mosogatási eredményt négy fő paraméter határozza meg: a hőmérséklet, a tartózkodási idő, a mosólúg (a felvegyszerezett víz) és a fizikai behatás (vízsugár) minősége-erőssége. A mosogatógép a maga részét a megfelelő vízhőfokok tartásával, a fúvókák megfelelő elhelyezésével és kialakításával, illetve a mosószivattyúk teljesítményével veszi ki a mosogatási eredményből. Erőteljesebb mosogatás eléréséhez a tartózkodási idő növelése érdekében a több programmal rendelkező gépeken hosszabb program, folyamatos üzemű gépek esetén alacsonyabb sebesség választható. A legmodernebb berendezéseken a mosószivattyúk teljesítménye is állítható.

Az általában kisebb teljesítményű, homloktöltésű (lenyíló ajtós) és "kalapos" szakaszos üzemű modellekbe mosogatókosarakban kell betölteni az edényeket. Teljesítményük felső határa egykosaras gépek esetén 75 kosár (1350 tányér) /óra, dupla méretű kalapos gépek esetén 140 kosár (2520 tányér) /óra . A megfelelő megoldás kiválasztása, ha talán nem is olyan komplex, mint a folyamatos üzemű gépek esetén, a különféle felszereltségek és opciók széles tárháza miatt nem is egyszerű. A fontos paraméterek: higiénikus kialakítás, programválaszték, hőszigetelések, esetleges teljes vízcsere (pl. időszakos halas edények esetén), azonnali hideg öblítés (pl. csapolt sör poharai), beépített vízkezelő, hővisszanyerő és edényszárító megoldások, gőz-kondenzáció, öntisztító program, állítható szivattyúteljesítmény, egyszerű kezelhetőség, érthető állapot visszajelzés stb.

Természetesen üzemeltetési költség és környezettudatosság tekintetében a legfontosabb paraméter a vízfelhasználás. A berendezések által használt vegyszer és elektromos áram vagy gőz mennyisége egyenesen arányos a vízfogyasztással. Kevesebb víz vegyszerezéséhez és felfűtéséhez kevesebb vegyszer és energia szükséges, a környezet terhelése pedig szintén arányosan kisebb.

A folyamatos üzemű – akár több előmosó, főmosó és szárítózónából felépíthető – moduláris berendezések esetén a választás jóval bonyolultabb. Alapvetően eldöntendő, hogy kosártovábbítós vagy futószalagos gépre van szükség. A kosártovábbítós megoldás akkor ajánlható, ha az elmosogatni kívánt edények sokfélék (pl. szállodák éttermei), a futószalagos megoldás sok azonos edény esetén ajánlható (pl. közétkeztetési feladatokat ellátó nagykonyhák, kórházak). Kosártovábbítós gépekkel 90 (180) fokos fordulók is megvalósíthatók. Futószalagos gépek esetén erre nincs lehetőség.

A gép hossza a teljesítménytől függ. A megkövetelt mosogatási idő és teljesítmény meghatározza a gép minimális hosszát. Nagyobb teljesítményű gép esetén a géphossz növelésével, azaz hosszabb gép választásával garantálható az elvárt tartózkodási idő. Téves tehát az a megállapítás, hogy folyamatos géppel nem érhető el az az eredmény, mint a szakaszos gépekkel, sőt… A megnövelt szivattyúteljesítmények miatt a mosogatási eredmény azonos tartózkodási idő mellett általában még jobb is mint a szakaszos gépek esetén.

Ami azonban az esetek szinte száz százalékában igaz: a gépet kiválasztó-kiíró tervezők és a vevők azt az alapvető dolgot el szokták felejteni, hogy a berendezés teljesítményének megfelelő edénymennyiséget a gépbe lehetőség szerint folyamatosan, tehát kihagyott kosárhely és kosárköz, valamint üres futószalag pozíció nélkül be is kell tudni tölteni, illetve a kiadott elmosogatott edényzetet le kell tudni venni. A túlméretezett, részben üresen futó berendezés üzemeltetési költsége jóval magasabb, mivel a semmit is elmosogatja. Általában nem is a gép teljesítménye, hanem a nem megfelelően megtervezett / megoldott töltés illetve levétel adja a szűk keresztmetszetet. Például egy 300 kosár (5400 tányér) / óra teljesítményű berendezésbe percenként 5 kosárnyi (90 tányér) lemoslékolt és előmosott edényt kell tudni betölteni, és ugyanennyi tisztát levenni. Ezen folyamatok a berendezés mindkét oldalán emberi munka és helyigényesek. Kiemelkedő szerepe van tehát a kifutó és befutó részek illetve rendező asztalok méretének, kialakításának és elhelyezkedésének, esetleges kiegészítő berendezéseknek. Elengedhetetlen a helyi igényeknek, adottságoknak, hatósági előírásoknak megfelelő terv készítése.

Sokan nem tudják, hogy a valóban használt és leterhelt berendezések energiafogyasztása hővisszanyerő illetve hőszivattyú segítségével drasztikusan csökkenthető. A hővisszanyerő egy egyszerű és relatíve olcsó, de mégis hatásos műszaki megoldás. Beépítése jól megválasztott gép esetén mindenképpen indokolt. A hőszivattyú egy bonyolult és drága, de sok esetben már középtávon megtérülő kiegészítő. Ez lényegében egy hűtőgép, mely a mosogatás alkalmával keletkező gőzt teljes egészében kondenzálja, a gépet elhagyó levegőt szobahőmérsékletre hűti, páramentesíti.  A gőz és a helység párás levegőjének hőtartalma a gépbe teljes egészében visszavezethető, az energiafogyasztás nagyobb része (akár több mint 50 %-a !!!) megtakarítható. A hőszivattyú szükségessége azonban nem bemondás alapján dől el, a megtérülése egzakt módon kiszámítható. Általánosságban elmondható, hogy napi 5-6 órás üzem alatt egy kapacitására közel teljesen kiterhelt gép esetén indokolt a beszerzése, mert a többletberuházás már középtávon megtérül, utána pedig a megtakarításé a főszerep.

A HOBART, mint vezető német mosogatógép gyártó minden feladatra kínál megfelelő megoldást. A pult alatti 40×40-es kosárméretű pohármosogatóktól a szakaszos üzemű kosaras (kalapos) gépeken át egészen a folyamatos üzemű kosaras illetve szalagos gépekig. A spektrumot olyan speciális berendezések egészítik ki, mint a fekete edényzet mosogatók, kórházi kocsimosók, ládamosók, vagy egyéb ipari alkalmazásokra fejlesztett berendezések és azok kiegészítői.

Szolgáltatások terén a kínálat az alapvető igényeket kiszolgáló egyszerű gépektől egészen a legkényesebb elvárásoknak megfelelő, legújabb innovációkat felsorakoztató, abszolút csúcskategóriát képviselő gépekig terjed.

A HOBART víziója a víz nélküli mosogatás (Wash Without Water). A cél közeledik: a ma sorozatban gyártott szakaszos csúcsgépek  1,6 liter frissvízzel képesek elmosogatni egy kosárnyi edényzetet, a  folyamatos modellek pedig ugyanezen mennyiségre, teljes terhelés mellett beérik akár 0,6-0,7 liter frissvízzel is. Ez a szakmában ma egyedülálló teljesítmény.

A HOBART legszebb hazai referenciái a sorrendiség és a teljesség igénye nélkül: 

 • IKEA áruházak éttermei
 • Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest
 • Hotel Intercontinental Budapest
 • Kempisnki Hotel Corvinus (15 év után a korábbi HOBART mosogatógép cseréje alkalmával ismét HOBART típust választottak)
 • Budapest Marriott Hotel
 • Marriott Courtyard Budapest
 • (Rogner) Hotel Lotus Therme Hévíz
 • (Radisson SAS) Birdland Resort Bük
 • bizonyos Accor-Pannonia hotelek
 • bizonyos Danubius szállodák
 • AUCHAN áruházak
 • TESCO áruházak
 • McDonald’s éttermek
 • KFC éttermek
 • Pizza Hut éttermek
 • Starbucks kávézók

és további hotelek, éttermek, kávézók, cukrászdák, kórházak, hús, sütő és tejipari üzemek, forgácsoló műhelyek...

HOBART ajánlólevelek:

IKEA Budaörs 

IKEA Örs vezér tere

Kérésre díjmentes helyszíni felmérést, tervet és megtérülési számítást készítünk. Tapasztalt kollégáinkkal állunk szíves rendelkezésükre!