Ravaszságok 

Tudnivalók nagyteljesítményű folyamatos üzemű mosogatógép választásához

Szerző: A Hotex csapat | Dátum: 2010-02-03 10:57:52

Néhány fontos információ, amely segíthet a megfelelő gép kiválasztásához szükséges megalapozott döntés meghozatalában, különféle gépek és ajánlatok összehasonlításában.

Szalagos ("Flight type") vagy kosaras ("Rack type") mosogatógép?

Szalagos ("Flight type") vagy kosaras ("Rack type")? Az ökölszabály: sok különböző méretű és alakú tányér, pohár, tál, csetresz esetén (szálloda, elegáns étterem) kosaras, hasonló és viszonylag kevés fajta eszköz (tálca) esetén (kórház, laktanya) szalagos gépet szokás választani. Ettől eltérés csak igen nyomós érvek esetén javasolható. Az üzemi vendéglátás és az iskola határeset, további mérlegelés indokolt. A kiválasztásban további fontos szempont lehet, hogy a szalagos gép csak egyenes vonalban helyezhető el, ezért a helyigénye nagyobb. A kosaras gépek befutó és kifutó oldalán is elhelyezhetők ívek vagy akár 180 fokos fordító szárítózóna.

Ipari mosogatógépek teljesítménye

A folyamatos üzemű kosaras mosogatógépek egyik legfontosabb paramétere az óránkénti teljesítmény, ezt általában kosár / órában adják meg. (1 db szabványos 500 × 500 mm méretű kosárba 18 db szabvány tányér, vagy 36 db szabvány pohár helyezhető el). A szalagos gépek teljesítménye is átszámítható kosár/óra mértékegységre (1 méter = 2 kosár), de sokkal jellemzőbb az egy méter szalagra felrakható eszközszámból és a szalagsebességből számolható óránként elmosogatható (tálca, vagy tányér) darabszám.  Sok esetben előfordul, hogy nem a gép teljesítménye, hanem a nem megfelelően végiggondolt logisztika, a töltés illetve a kiadás adja a szűk keresztmetszetet. Egy 300 kosár / óra teljesítményű berendezésbe percenként 5 kosárnyi előkészített edényzetet kell beadagolni és ugyanennyi tisztát levenni. Nem említve most az általában tálcákon érkező szennyes szétválogatását és kezelését, ez a mennyiség  másodpercenként majdnem két tányér lemoslékolását, szétválogatását, rendezett módon történő kosárba rakását, előmosását jeleni a szennyezett oldalon. A túloldalon ugyanezen edényzetet egy másik csapatnak le kell szednie és azt a tárolási helyre kell szállítania. A folyamat tehát a berendezés mindkét oldalán emberi munka és helyigényes. Kiemelkedő szerepe van a rendezőasztal, a (hajtott) befutóasztal és a kifutó asztal méretének, kialakításának és elhelyezkedésének. Tapasztalataink szerint az esetek döntő többségében a gép teljesítménye és logisztikája összehangolatlan, a gép szinte mindig túlméretezett és ezért fél kosarakat és kosárközöket (tehát levegőt) mosogat. Fentiek miatt elengedhetetlen (lenne) a helyi igényeknek és adottságoknak megfelelő terv készíttetése hozzáértő szakértő segítségével. Ha ez nem történik meg a gép akár három-négyszeres energia, víz és vegyszerfogyasztással üzemel úgy, hogy a felhasználó (tulajdonos) ezt észre sem veszi, tehát a kontárságot számon sem tudja kérni. Érdekességképpen megjegyezzük: egy fenti teljesítményű gép ellátása 8-10 fő folyamatos megfeszített munkáját igényli.

A folyamatos üzemű berendezések fentiek szerint költséghatékonyan tehát csak akkor üzemeltethetők, ha teljes vagy közel teljes kihasználtság mellett üzemelnek (amikor üzemelnek).

Az ipari mosogatógép üzemeltetési költségei

A készülék beszerzési költségén túl a mai energia, víz és vegyszerárak mellett kiemelkedő szerepe van a berendezés üzemeltetési költségeinek, azaz döntően a vegyszer és energiafogyasztásnak. További fontos szempont, hogy az energia és vegyszerfelhasználás csökkenése a környezet terhelését is csökkenti. Nem árthat, ha a gép hő és hangszigetelt.

A berendezések energiafogyasztása hővisszanyerő illetve hőszivattyú segítségével drasztikusan csökkenthető. Maga a hővisszanyerő egy egyszerű és relatíve olcsó, de mégis hatásos műszaki megoldás. Ezek az elfolyó szennyvíz és az elszívott levegő hőtartalmát hasznosítják. A hőszivattyú egy sokkal bonyolultabb és drága, de egy leterhelt gép esetén már rövid-középtávon is megtérülő befektetés. Ez lényegében egy fordított hűtőgép amely a mosogatás alkalmával keletkező gőzt teljes egészében kondenzálja, és a gép elszívott levegőjét is hűti. Az elvont hő a beérkező friss hideg víz akár 50 C°-ra történő előmelegítésére használható. Ezek a gépek akár egyharmadnyi elektromos energiával is beérik és nem igényelnek elszívást. Ellenkezőleg, kiválóan használhatók a fehérmosogató helység klimatizálására miután 20 C°-os páramentes levegőt fújnak a légterébe.

A mosogatógép fázisainak hőmérsékletét folyamatosan tartani kell, azaz minden hőveszteséget folyamatosan pótolni illik. Erre egy kisteljesítményű bojler nem képes, a gép állandóan "hideg". (ellenben kiválóan eladható, mert energiatakarékos).  Ha a gépet elhagyó szennyvíz és levegő hőmérsékletét (hőtartalmát) fentiek szerint már kinyertük akkor már csak azt kell észrevennünk,  hogy a gépet elhagyó forró edényzet is tetemes hőmennyiséget visz ki a gépből. Ez egyben fűti is a helységet. Ha a gép hővisszanyerős, akkor szerencsénk van, mert a gép a környezeti hőt (közvetve a tányér melegét) is visszavezeti a gépbe.

A mosogatási eredmény a jól megválasztott mosogatógépen kívül nagymértékben függ a mosogatáshoz használt víz minőségétől, hőfokától és a használt vegyszerektől, ezek megfelelő beállításától. A mosogatógép a maga részét a megfelelő vízhőfokok tartásával, a fúvókák megfelelő elhelyezésével illetve a mosógatószivattyúk teljesítményével adja hozzá az eredményhez. A mosogatás másik fontos paramétere a tartózkodási idő. Ma már sokszor alapkövetelmény, hogy erőteljesebb mosogatóhatás eléréséhez (rászáradt ételmaradék, stb.) a gépek sebessége átkapcsolható, azaz lecsökkenthető legyen.

Az öblítésnek és az öblítés hőfokának -sok téves híreszteléssel ellentétben- nincs szennyeződés eltávolító vagy fertőtlenítő szerepe. Az öblítés feladata csupán a mosólúg eltávolítása. A régi DIN szabvány szerinti gépeknél a forró öblítővíznek fontos szerepe van a mosogatógép hőháztartásának fenntartásában is: a forró öblítővíz túlfolyása fűti a tankot. A PREMAX technológiával erre nincs szükség, itt is jelentős mennyiségű energia takarítható meg.

Az edények megfelelő száradásához a használt vegyszereken és azok beállításán kívül hozzájárul az edény hőmérséklete és a megfelelő teljesítményű szárítózóna is. Különösen fontos ez műanyag eszközök (tálcák, poharak, stb.) esetén.

A berendezésekhez sok apró és jelentéktelennek tűnő opció választható, melyek megkönnyítik a felhasználó munkáját, és segítenek az optimális eredmény elérésében. Ezek kiválasztásában a lehetőségek ismertetésével és egyedi igényfelméréssel tudunk segíteni.

» Mosogatógép kínálatunk

mosogatógép